OLAV PRANGER

OVER MIJ

HEY, OLAv HIER!

Ik was een jaar of 6 toen ik voor het eerst kennismaakte met pesten. Als rechterhand van mijn uiterst populaire kleutervriend Richard had ik een korte periode van immuniteit genoten, maar toen hij van school wisselde, veranderde mijn status op slag van ‘Olav de Onaantastbare’ naar ‘Olafaard’, vuurtoren’, een welgeplaatste referentie naar mijn toen nog vuurrode haar. Plus nog een aantal onschuldige, maar kwetsende bijnamen, en daar bleef het niet bij. 

Met een onstabiele thuissituatie als wankel fundament. En wat later bleek, een enigszins autistische kijk op de wereld, voelde ik mij machteloos in de sociale machtsstrijd op school. Ik kon mij niet verweren en bleef tot ver in mijn tienerjaren een gemakkelijk slachtoffer voor iedereen die mij wilde gebruiken als opstapje in de hiërarchie. Ik werd geschopt en geslagen, bespuugd en uitgemaakt voor alles wat je op je meest duistere momenten kunt bedenken en als kers op de taart, verliet mijn vader mijn moeder toen ik midden in mijn pubertijd probeerde te ontcijferen hoe ik om moest gaan met alle uitdagingen die de pubertijd met zich meebrengt. 

 

Ik besloot het mezelf niet te moeilijk te maken en volgde het voorbeeld van heel veel leeftijdgenoten: ik kocht een computerspel en creëerde mijn eigen realiteit waarin ik het voor het zeggen had.

Een paar jaar later mocht ik de gastvrijheid van twee jongerenhuizen van jeugdzorg genieten, waar strenge regels ervoor zorgden dat ik op allerlei creatieve manieren mijn uiterste best moest doen om drie verslavingen te onderhouden: gamen, eten en uiteindelijk ook drinken. Een flinke uitdaging maar: gemotiveerd als ik was, wist ik met korte, maar krachtige prikkels de hunkeringen in stand te houden totdat ik de regie over mijn eigen leven kreeg, op mijzelf ging wonen, en alle remmen los kon gooien. Naast mijn opleiding tot sport- en bewegingscoördinator speelde ik, ironisch genoeg, gemiddeld 6 tot 12 uur per dag fanatiek computerspelletjes terwijl ik mijn lichaam om zeep hielp met fastfood en bier. Liters bier.

Gepest werd ik niet meer omdat ik had geleerd hoe ik mij op zo’n manier kon presenteren dat andere mensen graag met mij omgingen. Dat dit ten koste ging van mijn zelfvertrouwen en eigenwaarde ontdekte ik pas jaren later, dus daar maakte ik mij op dat moment niet druk om. Op het hoogtepunt van mijn indrukwekkende carrière als vretende, zuipende en gamende vriend-van-iedereen vond ik op een avond de moed om een poging te doen om indruk te maken op de zus van een van mijn vrienden. Ongelooflijk, maar waar: het lukte! In een oogwenk waren we allebei tot over onze oren verliefd. Iedereen om mij heen was verbaasd en ik het meeste van iedereen. Ik had een juweeltje gescoord en mocht met haar pronken. Denise is twee jaar ouder dan ik en was eraan toe om het ouderlijk nest te verlaten en ik woonde al een paar jaar zelfstandig en was er helemaal voor. Dus zogezegd zo gedaan: binnen 9 maanden betrokken we samen een nederig stulpje in Ermelo, opgeknapt van het geld dat Denise had gespaard. Niet van het geld dat ik had opgegeten en opgedronken.

Denise werkte fulltime, ik werkte 20 slecht betaalde uurtjes in een klein fitnesscentrum en beunde daarnaast wat bij als ‘ambassadeur’ van een goed doel, een vertaling voor één van de tientallen tussenstations, totdat het geld eindelijk bij de mensen of dieren terechtkomt die het echt nodig hebben. Het voelde niet goed, maar ik deed wat noodzakelijk was om de bijdrage te leveren waarmee we de eindjes aan elkaar konden knopen. Was ik trots op mezelf? Nee. Maar ik kon niet de motivatie vinden om te veranderen.

Tot dat…

Het hele verhaal lees je in mijn boek, maar de samenvatting is dat een aflevering van Obese mij inspireerde om mijn leven om te gooien en sindsdien niks meer hetzelfde is. Met vallen en opstaan heb ik mijn strijd met de kilo’s gewonnen en vandaag de dag ben ik Personal Trainer en coach, eigenaar van Get Healthy in Ermelo en Harderwijk, host van Lifestyle Change, schrijver van Nooit meer dik, en mag ik samen met mijn team ieder jaar honderden mensen helpen ook hun strijd met de kilo’s te winnen. Verder zijn Denise en ik getrouwd en trotse ouders van Luna, Jayce en Mayson.

Als je mij 10 jaar geleden had verteld dat ik vandaag de dag hier zou staan had ik je voor gek verklaart. Toch is niks minder waar. Het is mijn missie om zoveel mogelijk andere mensen te helpen ook meer van zichzelf te gaan houden, beter voor zichzelf te gaan zorgen en daardoor gezonder en gelukkiger te worden. Word jij mijn volgende succesverhaal?

ERVARINGSDESKUNDIGE

BETROKKEN COACH

AUTEUR

cijfers en feiten

Je hebt waarschijnlijk al van alles geprobeerd. Net als ik voor mijn Lifestyle Change. Daarom kan ik mij voorstellen dat je misschien een drempel ervaart om weer in jezelf te investeren. Ik hoop dat deze feiten je helpen mij een kans te geven!

5 +
Jaren Ervaring

Na mijn eigen Lifestyle Change in 2011 ben ik meteen begonnen met het helpen van andere mensen.

1500 +
Succesful Lifestyle Changes

Meer dan 1800 deelnemers van Lifestyle Change hebben hun strijd met de kilo’s gewonnen.

0
Programma

Ik bied maar 1 programma aan omdat Lifestyle Change ontwikkeld is als een complete oplossing.

IN DE MEDIA

laat mij jou inspireren

Ben je er klaar voor verandering? Of op zijn minst nieuwsgierig? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief,  en ik zal je voorzien van alle tools die je nodig hebt om gezonder en gelukkiger te worden!